hai. memandangkan harini aku rasa macam free sangat. jejari memari rasa macam lembut sangat nak menaip. so aku nak share pasal menu berbuka kami sekeluarga semalam. "BEEF STEAK WITH BLACKPEPPER SAUCE" baca tajuk pun dah smooth, opkos resepi and cara2 buatnya pun mudah dan sodap.
aku bukan la jenis yang pandai masak or terel masak. sebab after 17 years old baru aku start berkung-fu dekat dapur. sebelum tu bukan aku takrajin kehape. dari form 1 until form 5 mak aku takgalakkan aku and adek masuk dapur. bagi mak biar kitorang belajar dulu. focus belajar. then biar mak je yang masak, sediakan breakfast, dinner and sebagainya. im so glad sebab dapat MAK macam ni. aku hargai. then sekarang umur dah 20-an. my turn la pulak kan. HEHE
bagi setengah orang. lagi suka or paham by class. which is class memasak ke. class menjahit ke. class buat kek ke. tapi bagi aku yang senang paham ni. by google je weh. dari segi lauk pauk, kek, kuih. semua google. manfaat kan yang ada dihujung jari tu. takpayah keluar duit.
ok. nampaknya panjang aku bebel. meh aku share resepi beef steak ni. tapi gambar asli takde la. sebab aku masak fon takbawak. so taksempat nak snap. ni semua gambar ehsan google jugak. mintak HALAL ye sesape punyer gambar tu. HUHU
aku masak ni pakai pemanggang ajaib je. takpayah susah2 nak keluarkan arang. nak kipas arang bagai. HAHA
BAHAN PERAPAN DAGING :
1) daging (opkos)
2) 1 sudu lada hitam
3) 1 sudu sos cili (tak kesah la brand ape) huhu
4) 1 sudu sos tiram
5) 2 bawang merah besar
6) 3/4 biji bawang putih
CARA-CARANYA :
1) daging direbus terlebih dahulu sehingga lembut. diangkat lalu dihiris.
2) bawang merah besar, bawang putih dan lada hitam tambah sedikit air lalu diblender.
3) yang diblender tadi masukkan ke dalam bekas lain. dicampur dengan sos tiram dan sos cili.
4) daging dialih masuk ke bekas perapan. lalu dituangkan campuran diatas ini. gaul bagi rata.
5) dah sebati masukkan dalam peti sejuk. nak lagi umpph perap semalaman.
RESEPI SOS BLACKPEPPER :
1) 2 bawang merah besar
2) 3/4 bawang putih
3) 1 sudu lada hitam
4) secubit kiub ayam / stock air rebusan ayam
5) 1 sudu sos tiram
6) 1 sudu sos cili
7) 1 sudu kicap
8) 1 sudu tepung gandum
9) secawan air
10) marjerin
CARA-CARANYA :
1) blender bawang merah, bawang putih dan lada hitam dgn sedikit air.
2) panaskan kuali dan masukkan majerin. takguna minyak.
3) then masukkan bahan yang diblender tadi. tumis sampai naik bau.
4) masukkan secubit kiub ayam, sos tiram, sos cili dan kicap.
5) tambah air jika terlalu pekat.
6) akhir sekali masukkan air tepung gandum.
7) garam dan perasa.
SIAP!!! sedia untuk dinikmati. berbuka ala western. first time buat. menjadi. suka tengok mak ayah adek bertambah. lagi2 kalau kuahnye umpph baq hang.
cuba jangan takcuba. TRY and ERROR. bak pepatah keknis. THE BEST NEVER REST! gituuu.
ok. entry yang akan datang aku share pasal ujian medsi and temuduga di upsi hokeng. TATATITITUTU......
aku bukan la jenis yang pandai masak or terel masak. sebab after 17 years old baru aku start berkung-fu dekat dapur. sebelum tu bukan aku takrajin kehape. dari form 1 until form 5 mak aku takgalakkan aku and adek masuk dapur. bagi mak biar kitorang belajar dulu. focus belajar. then biar mak je yang masak, sediakan breakfast, dinner and sebagainya. im so glad sebab dapat MAK macam ni. aku hargai. then sekarang umur dah 20-an. my turn la pulak kan. HEHE
bagi setengah orang. lagi suka or paham by class. which is class memasak ke. class menjahit ke. class buat kek ke. tapi bagi aku yang senang paham ni. by google je weh. dari segi lauk pauk, kek, kuih. semua google. manfaat kan yang ada dihujung jari tu. takpayah keluar duit.
ok. nampaknya panjang aku bebel. meh aku share resepi beef steak ni. tapi gambar asli takde la. sebab aku masak fon takbawak. so taksempat nak snap. ni semua gambar ehsan google jugak. mintak HALAL ye sesape punyer gambar tu. HUHU
aku masak ni pakai pemanggang ajaib je. takpayah susah2 nak keluarkan arang. nak kipas arang bagai. HAHA
BAHAN PERAPAN DAGING :
1) daging (opkos)
2) 1 sudu lada hitam
3) 1 sudu sos cili (tak kesah la brand ape) huhu
4) 1 sudu sos tiram
5) 2 bawang merah besar
6) 3/4 biji bawang putih
CARA-CARANYA :
1) daging direbus terlebih dahulu sehingga lembut. diangkat lalu dihiris.
2) bawang merah besar, bawang putih dan lada hitam tambah sedikit air lalu diblender.
3) yang diblender tadi masukkan ke dalam bekas lain. dicampur dengan sos tiram dan sos cili.
4) daging dialih masuk ke bekas perapan. lalu dituangkan campuran diatas ini. gaul bagi rata.
5) dah sebati masukkan dalam peti sejuk. nak lagi umpph perap semalaman.
RESEPI SOS BLACKPEPPER :
1) 2 bawang merah besar
2) 3/4 bawang putih
3) 1 sudu lada hitam
4) secubit kiub ayam / stock air rebusan ayam
5) 1 sudu sos tiram
6) 1 sudu sos cili
7) 1 sudu kicap
8) 1 sudu tepung gandum
9) secawan air
10) marjerin
CARA-CARANYA :
1) blender bawang merah, bawang putih dan lada hitam dgn sedikit air.
2) panaskan kuali dan masukkan majerin. takguna minyak.
3) then masukkan bahan yang diblender tadi. tumis sampai naik bau.
4) masukkan secubit kiub ayam, sos tiram, sos cili dan kicap.
5) tambah air jika terlalu pekat.
6) akhir sekali masukkan air tepung gandum.
7) garam dan perasa.
SIAP!!! sedia untuk dinikmati. berbuka ala western. first time buat. menjadi. suka tengok mak ayah adek bertambah. lagi2 kalau kuahnye umpph baq hang.
cuba jangan takcuba. TRY and ERROR. bak pepatah keknis. THE BEST NEVER REST! gituuu.
ok. entry yang akan datang aku share pasal ujian medsi and temuduga di upsi hokeng. TATATITITUTU......
Comments
Post a Comment