ok. harini aku nak cegita pasai makanan. korean food. nampak tak picture atas tu? itu episod 249. disebabkan semalam aku tengok cerita tu. terus jatuh cinta nak buat "jjang myun" tengok feeling dorang time makan tu. pehhh meleleh jugak air liuh. HAHA
episod 249 ni. memang cerita pasal "black bean noodles" or will be competition that is savory like noodles! ada SUJEBI, HAMMER JJANG, WHITE JJANG, RED JJANG and IRON griddle. tetapi jjang myun dorang tak HALAL. sebab ade pork. so kite yang islam ni. kena ganti dengan ayam ke sotong ke. resepi ni pun aku google je. dorang gune black bean soy paste. kat sini susah jumpa. mahal jugak. so aku ganti dengan kicap pekat jalen. so here we go.
p/s : gambar semua sumber google tau. sebab semalam taksempat nak snap pun. dah overexcited nak makan. HUHU pape pun memang awesome ah! terasa macam dekat korea. family aku pun cakap sedap. *bling bling ^^,
macam ni la hasilnya. nampak macam mee hailam kan. tapi mee hailam berkuah. jjang myun tak pun. memang umphh la weh.
bila dah gaul. macam tu la jadinya. rasa pekat, likat, masam manih. haii la rase nak buat lagi. HEHE ok jom kite cek resepinya k :))
RESEPI JJANG MYUN HALAL :
1 biji bawang merah besar (potong bulat/dadu)
1 biji lobak merah (potong dadu)
2 biji kentang (potong dadu)
1 cili merah besar (hiris) p/s: sebagai hiasan atas mee
3/4 ketul dada ayam (potong dadu)
1 sudu cili kering kisar
2 sudu kicap pekat jalen
1 sudu tepung jagung
p/s : garam, gula and perasa jangan lupa letak ye. karang tawar pior. HAHA
CARA-CARANYA :
> panaskan kuali dan tumis bawang merah hingga naik bau
> lalu masukkan ayam sehingga suam2 masak dan masukkan kentang dan lobak
> apabila kentang dan lobak sudah sedikit layu. masukkan cili kisar dan kicap pekat jalen.
> kacau hingga sebati. kalau rasa pekat boleh tambah air.
> time ni boleh la dah masukkan garam, perisa dan gula.
> bila dah sebati barulah masukkan air tepung jagung. (kene masuk akhir then terus tutup api)
> DAH SIAP! :)
nak lebih jelas. moh le kita tengok gambar step by step ye
1)
2)
kalau step aku kene tumis bawang merah dulu tau then baru masukkan ayam.
3)
4)
5)
last sekali kita hias la dengan cili merah yang dah dihiris tadi. barulah nampak seri sikit. takdo la hitam semedang senandung. HAHA.
harap resepi aku kali ni dapat membantu korang. GOODLUCK!!
Guna mee apa?
ReplyDeletePerisa tu mcm apa ya?
ReplyDeletePerisa tu mcm apa ya?
ReplyDeleteguna mee biasa je :) perisa tu i guna perencah hilal je. or u boleh je guna ajinamoto and so on. which is call 'perencah' hihi sbb tak effect pun rasa jjangmyun tu. try la. SEDAP! ok :)
ReplyDeleteboleh! masukkan aje. tak ganggu rasa ape pun :)
ReplyDeletetakkan gambar tak de... macam mana pembaca nak yakin resipi halal awak ni seakan rasa jjajangmyun korea. letak kicap pekat jalen pulak tu..
ReplyDeletenak buat mcm mana, tak expect pun nak post dkt blog. masak terus je makan :)
Deleteawesome ! dah lama cari resepi ni, and niy lah yg paling simple. thanks !
ReplyDeleteyeayyy, welcome! sorry takde gambar asal yg saya masak ^_^
DeleteAde je jual black bean dlm tin..kat UK dulu ada rempah black bean sauce jenama blue dragon..senang tumis je..
ReplyDeleteSatu lagi rasa sebenar jjangmyun ni rasa halia kena strong..dan guna daging kisar..
tula, first time mencuba. lepas ni kalau nk buat lagi boleh try beli black bean dlm tin tu :) thanks!
DeleteKalau x silap tu gmbar dr magchi yg tukang msak pompuan chubby tu kan?? Hmm.. Boleh try msk lg x and snap gmbar.. Sy cube buat paste sendiri pakai black bean organic tp x jd..
ReplyDeleteyes! guna pakai kicap jalen yg pekat tu je :)
DeleteAigoooo gambar blog maangchi.....dear tu non halal meat lohhh
ReplyDeleteye, itu non halal meat, kita ganti la dengan ayam :) itu hanya sekadar gambar hiasan -.-
DeleteIbu saya ada tanya makcik cina ni, mi hitam yg orang korea selalu makan tu paste nya guna apa. and then she replied "guna itu kicap pekat maaa. sama saja". Dan saya pun terkejut sebab kicap pekat je kot selama ni susah gila cari halal black bean paste 😂 jjajangmyun kn asal dari china itu yg ibu saya tanya makcik cina tu 😉
ReplyDeletekicap pekat jalen manis ke masin?
ReplyDeleteKalau guna kicap jenama lain boleh tak? Sama je kan?
ReplyDeleteMee ape eh yg digalakkan guna??yg lbh sedap laa😊😂
ReplyDeleteYe btul..kicap pekat jalen warna purple..yg npk menarik tu sbb dia letak tepung jagung atau ubi nampak pekat n likat..lg pulak org korea yg makan..😂
ReplyDeleteyes! betul3!
Deletesos tiram tak bole ea . jalen jugak LOL
ReplyDeleteKalau tk letak aym tkpe ker??
ReplyDelete