Skip to main content

Jjang myun HALAL


                               

ok. harini aku nak cegita pasai makanan. korean food. nampak tak picture atas tu? itu episod 249. disebabkan semalam aku tengok cerita tu. terus jatuh cinta nak buat "jjang myun" tengok feeling dorang time makan tu. pehhh meleleh jugak air liuh. HAHA

                             

                                

episod 249 ni. memang cerita pasal "black bean noodles" or will be competition that is savory like noodles! ada SUJEBI, HAMMER JJANG, WHITE JJANG, RED JJANG and IRON griddle. tetapi jjang myun dorang tak HALAL. sebab ade pork. so kite yang islam ni. kena ganti dengan ayam ke sotong ke. resepi ni pun aku google je. dorang gune black bean soy paste. kat sini susah jumpa. mahal jugak. so aku ganti dengan kicap pekat jalen. so here we go. 

p/s : gambar semua sumber google tau. sebab semalam taksempat nak snap pun. dah overexcited nak makan. HUHU pape pun memang awesome ah! terasa macam dekat korea. family aku pun cakap sedap. *bling bling ^^,

                             

                               


macam ni la hasilnya. nampak macam mee hailam kan. tapi mee hailam berkuah. jjang myun tak pun. memang umphh la weh.



                                

bila dah gaul. macam tu la jadinya. rasa pekat, likat, masam manih. haii la rase nak buat lagi. HEHE ok jom kite cek resepinya k :))

RESEPI JJANG MYUN HALAL :

1 biji bawang merah besar (potong bulat/dadu)
1 biji lobak merah (potong dadu)
2 biji kentang (potong dadu)
1 cili merah besar (hiris) p/s: sebagai hiasan atas mee
3/4 ketul dada ayam (potong dadu)
1 sudu cili kering kisar
2 sudu kicap pekat jalen
1 sudu tepung jagung

p/s : garam, gula and perasa jangan lupa letak ye. karang tawar pior. HAHA

CARA-CARANYA :

> panaskan kuali dan tumis bawang merah hingga naik bau
> lalu masukkan ayam sehingga suam2 masak dan masukkan kentang dan lobak
> apabila kentang dan lobak sudah sedikit layu. masukkan cili kisar dan kicap pekat jalen.
> kacau hingga sebati. kalau rasa pekat boleh tambah air. 
> time ni boleh la dah masukkan garam, perisa dan gula.
> bila dah sebati barulah masukkan air tepung jagung. (kene masuk akhir then terus tutup api)
> DAH SIAP! :)

nak lebih jelas. moh le kita tengok gambar step by step ye


                               1)        

                                2)       

kalau step aku kene tumis bawang merah dulu tau then baru masukkan ayam.

                               3)       

                                 4)     

                                5)       jjajangmyeon

last sekali kita hias la dengan cili merah yang dah dihiris tadi. barulah nampak seri sikit. takdo la hitam semedang senandung. HAHA.
harap resepi aku kali ni dapat membantu korang. GOODLUCK!! 

Comments

  1. Perisa tu mcm apa ya?

    ReplyDelete
  2. Perisa tu mcm apa ya?

    ReplyDelete
  3. guna mee biasa je :) perisa tu i guna perencah hilal je. or u boleh je guna ajinamoto and so on. which is call 'perencah' hihi sbb tak effect pun rasa jjangmyun tu. try la. SEDAP! ok :)

    ReplyDelete
  4. boleh! masukkan aje. tak ganggu rasa ape pun :)

    ReplyDelete
  5. takkan gambar tak de... macam mana pembaca nak yakin resipi halal awak ni seakan rasa jjajangmyun korea. letak kicap pekat jalen pulak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat mcm mana, tak expect pun nak post dkt blog. masak terus je makan :)

      Delete
  6. awesome ! dah lama cari resepi ni, and niy lah yg paling simple. thanks !

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayyy, welcome! sorry takde gambar asal yg saya masak ^_^

      Delete
  7. Ade je jual black bean dlm tin..kat UK dulu ada rempah black bean sauce jenama blue dragon..senang tumis je..
    Satu lagi rasa sebenar jjangmyun ni rasa halia kena strong..dan guna daging kisar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula, first time mencuba. lepas ni kalau nk buat lagi boleh try beli black bean dlm tin tu :) thanks!

      Delete
  8. Kalau x silap tu gmbar dr magchi yg tukang msak pompuan chubby tu kan?? Hmm.. Boleh try msk lg x and snap gmbar.. Sy cube buat paste sendiri pakai black bean organic tp x jd..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes! guna pakai kicap jalen yg pekat tu je :)

      Delete
  9. Aigoooo gambar blog maangchi.....dear tu non halal meat lohhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, itu non halal meat, kita ganti la dengan ayam :) itu hanya sekadar gambar hiasan -.-

      Delete
  10. Ibu saya ada tanya makcik cina ni, mi hitam yg orang korea selalu makan tu paste nya guna apa. and then she replied "guna itu kicap pekat maaa. sama saja". Dan saya pun terkejut sebab kicap pekat je kot selama ni susah gila cari halal black bean paste 😂 jjajangmyun kn asal dari china itu yg ibu saya tanya makcik cina tu 😉

    ReplyDelete
  11. kicap pekat jalen manis ke masin?

    ReplyDelete
  12. Kalau guna kicap jenama lain boleh tak? Sama je kan?

    ReplyDelete
  13. Mee ape eh yg digalakkan guna??yg lbh sedap laa😊😂

    ReplyDelete
  14. Ye btul..kicap pekat jalen warna purple..yg npk menarik tu sbb dia letak tepung jagung atau ubi nampak pekat n likat..lg pulak org korea yg makan..😂

    ReplyDelete
  15. sos tiram tak bole ea . jalen jugak LOL

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Teacher Tadika Little Caliph Alam Nusantara, Setia Alam

                                harini aku nak share pasal kindy pulak. sebab harini aku rasa happy. terharu and sedih and rindu dekat kindy. so entry tuk interview di upsi tu, later aku share eh. i promise. aku excited no nak cegita kat kome2 ni. HEHE "TEACHER TADIKA" aku pernah kerja selama 6 bulan. dekat LC alam nusantara setia alam. ramai tanye macam mane aku apply keje ni. cari keje ni. weh, sekarang dah maju. semua google. yes. google banyak membantu aku. masa ni lepas STAM, godek2 google cari kerja kosong as teacher. Alhamdulillah rezeki dekat sini. hantar resume bagai. then principal call a.k.a ticer mami suruh datang lapor diri 30 december 2013. daftar awal tuk sesuai kn diri dekat kindy and ticer lain. dan lagi yang bestnya. kindy ni kindy baru bukak area setia alam. so semua baru, semua tantek ah. time tu dua ticer je principal nak. aku and sorang lagi tu umo 22. ticer lin. so macam ak...

Sedetik Bersama

senang? bukan senang nak senang. eh? *tetiba bukan apa. entry kali ni pasal reunion yang takberapa nak reunion sangat la kan. sedetik bersama. walaupun sementara. itu sudah memadai. ini idea daripada Sis Aimi. asalnya nak buat bacaan tahlil, yaasin untuk arwah fatin iqmal dengan bebudak samtaj je. tapi memandangkan takde siapa nak conduct. lebih baik kita gabung dengan budak Stam. even takramai. pasal orang banyak balik kampung. name pun musim cuti. no wonder lah. tapi inshaAllah dgn ada niat yang baik. alhamdulillah Allah permudahkan. semua berjalan dengan lancar. tapi kebanyakan budak samtaj yang join. dorang lebih dekat, lama mengenali arwah. bebudak Stam pulak hanya mengenalinya sebentar sebelum arwah dapat panggilan, tawaran belajar di Jordan. keperibadian arwah? aku bukanlah seorang yang paling rapat dengan arwah. pasal arwah budak asrama. aku budak luar. jadinya time waktu persekolahan je jumpa. dan kitorang satu kelas dari tingkatan 4 dan tingkatan 5. a...

Temuduga Bahasa Arab di Upsi (degree)

nampaknyaa harini aku terlebih rajin la awaa2 semua. HAHA gedikkkk~ disebabkan raya nak dekat la hati ku girang gembira sampai nak buat dua post dalam satu hari ni. nak cerita temuduga ni complicated sikit ah. bukan apa. just kena bukak buku. study balik jaa. HEHE                          haritu ujian medsi tengahari. laa ni temuduga petang pulak. aku dapat pukul 2 petang-5 petang. tempat pulak dekat kampus baru tu laa kan. azlan shah. bagi aku tempat baru ni meriah sikit. bangunan lawa2. tersusun and colourfull. HAHA tempat aku ni dekat sangat dengan surau/masjid. masjid pun besar. selesa siap ade wifi kau. HEHE. bilik 5, block 8 fakulti pendidikan dan pembangunan manusia. dengan block ni taksemestinya ada bilik aku tu ja. hok dari bilik 1 sampai bilik 8 tau. memang ramai. lagi malu kalau datang lambat. sebab kita kene melalui corong2 laluan tu. imagine la korang caner eh. bilik 5 untuk pengetahuan semua. ...